Polepszenie funkcjonowania mózgu

Pytasz czy glutamina pomoże Ci w nauce? Owszem, jak najbardziej tak! Glutamina jest skoncentrowana w mózgu w ilości 10-15 razy większej niż we krwi w postaci kwasu glutaminowego, pełni ona funkcję modulatora pomiędzy hamującym efektem GABA i stymulującym efektem L-glutaminy. To naprawdę istotne paliwo dla mózgu i może stanowić alternatywne źródło energii w przypadku niedoborów glukozy.

Właśnie dlatego jest tak pomocna we wspomaganiu koncentracji, skupienia uwagi, polepszania procesów pamięciowych, ogólnej sprawności umysłu, czujności, uwagi, a także w poprawie nastroju oraz utrzymaniu “świeżości myśli”. Nie dziwi więc popularność wśród sportowców siłowych, kulturystów oraz wszystkich tych dyscyplin, które wymagają diet o niskiej zawartości węglowodanów. Niektórych negatywnych symptomów stosowania diet niskocukrowych można uniknąć właśnie dzięki stosowaniu glutaminy.

Poprawa wartości oraz stabilizacja poziomu cukru we krwi

L-glutamina sprawia to za pomocą kilku mechanizmów. Kiedy poziom cukru jest niski, glutamina tłumi działanie insuliny, zapobiegając dalszemu jego spadkowi. Stymuluje także uwalnianie glikogenu, co przyczynia się do powrotu poziomu cukru do stanu normalnego. Poza tym, glutamina jest glikogenicznym aminokwasem, co w praktyce oznacza, iż może konwertować do cukrów, co ostatecznie skutkuje szybkim wytworzeniem energii. Proces ten to glukoneogeneza.

Stosując dietę bogatą w glutaminę (pożywienie plus suplementacja), unikniemy degradacji tkanek mięśniowych dostarczając glukozę. Jest to szczególnie ważne dla ludzi katujących się niskokalorycznymi dietami, gdyż najgorszym skutkiem ubocznym tych diet są ubytki masy mięśniowej, a nie jak byśmy chcieli spalenie tłuszczu.

Zmniejszenie chęci na spożycie alkoholu i słodyczy

Zmniejszenie łaknienia na produkty słodkie oraz alkohol częściowo można wytłumaczyć efektem stabilizacji poziomu cukrów we krwi. Badania na alkoholikach dowiodły, że 2-3 gramy glutaminy, podawane 3 razy dziennie, zmniejszyły żądzę picia, poczucie strachu oraz poprawiły sen. Najlepsze działanie stwierdzono podając miedzy posiłkami. Co więcej, zahamowano objawy delirium, konsumpcja alkoholu przez ochotników spadła o 34%. Po odstawieniu glutaminy, spożycie alkoholu wróciło do poziomu pierwotnego.

Niektórzy dietetycy odnotowali 80% redukcję objawów w walce z delirium u alkoholików. Wielu da głowę, że glutamina całkowicie ogranicza chęć przyjmowania węglowodanów. Jeśli jesteś pożeraczem słodyczy, Spróbuj przyjmować 5-10g glutaminy 30min. przed tym, jak normalnie dostajesz ” napadu chęci na słodycze”, zobaczysz, co się będzie działo!

Utrzymanie zdrowia, witalności i prawidłowej funkcji jelit

Wpływ częstotliwości i objętości przyjmowanego pokarmu oraz potworny stres, który przeżywają atleci, mogą mieć zgubny wpływ na układ trawienny. Na szczęście jest glutamina! która powoduje, że wszystko jest pod kontrolą, a poszczególne części organizmu funkcjonują jak należy. Wielu naukowców wierzy, że mnóstwo przewlekłych chorób zaczyna się od żołądka. Problemy zdrowotne mają różnoraką genezę, weźmy na przykład nieszczelność jelit, pozwalającą patogenom, bakterią, resztką jedzenia, grzybom, pasożytom wtargnięcie do głównego obiegu, gdzie wywołują osłabienie odporności organizmu, alergie na jedzenie i inne przewlekłe dolegliwości.

“Glutamina jest głównym źródłem energii dla komórek narządów wewnętrznych”

Nawet przy szczelnych jelitach, niektóre organy wewnętrzne mogą wywoływać zaburzenia układu trawiennego, problemy z jelitami, infekcje drożdżycowe (najczęściej candida albicans), wrzody żołądka, zapalenie okrężnicy, choroby jelita grubego. Ludzie stosujący glutaminę znacznie ograniczają możliwość zachorowania na powyższe przypadłości. Zaraz po odkryciu znakomitego wpływu na organy wewnętrzne, glutamina nazywana była “współczynnikiem przepuszczalności jelitowej”. Większość glutaminy, która pochodzi z diety trawiona jest w jelitach gdzie wspiera ich pracę oraz przyspiesza powrót do obiegu. Osobą zażywającym antybiotyki i środki przeciwzapalne, szczególnie zaleca się przyjmowanie glutaminy, gdyż środki te mają zgubny wpływ na wnętrze naszego organizmu. Na szczęście, działanie omawianego aminokwasu, potrafi cofnąć negatywne skutki zażywanych lekarstw i przywrócić “zdrowy stan” naszego organizmu. Dla tych, którzy nie mają problemów ze swym “wnętrzem” polecam glutaminę, gdyż rozpuszczona w wodzie, już po chwili działa na jelita jak balsam kojący. Jest pomocna zatem podczas wzdęć, które często towarzyszą spożywaniu dużej ilości białka w proszku.

Wzmocnienie odporności organizmu

Glutamina jest podstawowym źródłem energii dla wielu komórek układu immunologicznego. Duże obciążenia treningowe, infekcje wirusowe i bakteryjne, stres to wszystko powoduje obniżenie poziomu glutaminy w organizmie, wywołując tym samym “głód” komórek odpornościowych. Ok. 40 gramów dziennie znacznie wspiera układ odpornościowy w walce z AIDS oraz pomaga pacjentom poddającym się przeszczepowi szpiku kostnego. Naprawdę, chorzy pacjenci cierpią zarówno na spadek poziomu glutaminy jak również ubytek masy mięśniowej. Pomocne działanie glutaminy było obserwowane i udokumentowane podczas przypadków chirurgicznych jak również w przypadku oparzeń. Wiadomo też, że glutamina przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń.

Ponadto, glutamina jest składnikiem i prekursorem glutationu aminokwasu, będącego jednym z kluczowych i najsilniejszych antyutleniaczy, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Duże dawki glutaminy wzmacniają układ odpornościowy, nawet w przypadku ogromnego stresu. Osoby prowadzące siedzący tryb życia przyjmując 2-5 gram dziennie zapewnią sobie zdrowie i witalność, jednakże siłacze katujący swoje mięśnie w trakcie wyczerpujących treningów za pewne sięgną po znacznie większe dawki tego fantastycznego suplementu.

Wspomaganie gojenia ran

Komórki tkanki łącznej, zwane fibroblastami, używają glutaminy do syntezy protein, ale również w 30% do zaspokojenia zapotrzebowania na energię. Glutamina jest wymagana do ich rozmnażania, dlatego jest tak pomocna w gojeniu się ran. Patrząc na osoby trenujące, widać wyraźnie, że są one narażone na kontuzje mięśni stawów. Aby temu zapobiec z czystym sumieniem polecam stosowanie glutaminy! Może nie wyeliminuje ona ryzyka niechcianej kontuzji jednak na pewno przyczyni się do uelastycznienia elementów okołostawowych.

Wzmacnia serce

Ostatni odkryto, że glutamina jest ważnym źródłem energii dla mięśnia sercowego. Energia molekularna powstaje podczas cyklu Krebsa, wtedy to glutamina zostaje przetworzona w ATP (adenozynotrój fosforan – ATP). W przypadku sercowców, glutamina może być podawana podczas operacji, co znacznie polepsza jej późniejsze rezultaty.

Co więcej, glutamina, jest wykorzystywana jako substrat do syntezy specjalnego rodzaju beta-endorfiny: glicyl-L-glutaminy. Ten dwupeptyd, zdaje się być ważnym regulatorem ciśnienia krwi oraz pomaga zapobiegać dolegliwościom sercowo-oddechowym. Nawet jeśli jesteś w pełni zdrowy, nie narzekasz na problemy kardiologiczne, wtedy możesz liczyć na wsparcie ze strony glutaminy w poprawie funkcjonowania układu krążenia oraz wzmocnienie wytrzymałości.

Wsparcie w walce z rakiem

Komórki układu immunologicznego do właściwego funkcjonowania wymagają glutaminy. Kiedy komórki rakowe pozbawiają organizm tej jakże niezbędnej substancji, co działa destrukcyjnie na funkcje odpornościowe, ograniczając w ten sposób możliwość walki organizmu z rakiem oraz pozwalając na dalsze infekcje. Podając choremu glutaminę w postaci suplementu, zaobserwowano przywrócenie właściwych funkcji immunologicznych, blokując tym samym dalszy rozwój nowotworu.

Badania na zwierzętach wykazały, że stosowanie glutaminy wzmacnia działanie leków anty-rakowych. Działo się tak, dzięki wzmocnieniu ochrony normalnych komórek przed negatywnym działaniem chemioterapii, jednocześnie zwiększając wrażliwość komórek rakowych na podawaną chemię. Następnie brzuch pacjentów poddano promieniowaniu, co ochroniło przed uszkodzeniem ich błonę śluzową jelita, przyspieszyło gojenie się jelit oraz pomogło utrzymać odpowiednie pH.

Typowa dieta sportowca trenującego sporty siłowe, obfita w kalorie i proteiny, często nie pozbawiona stresu i oczywiście intensywnego treningu może być szczególnie niewystarczająca jeśli chodzi o podaż L-glutaminy. Ponadto wpływa na zmniejszenie kwasicy ustrojowej, często spowodowanej wytworzeniem się dużych ilości kwasu mlekowego (LA) oraz nadmierną podażą białka. Im większy poziom kwasicy tym większe odczucie głodu, występuje niedoczynność nerek, spada zawartości tlenu w organizmie oraz dochodzi do utraty płynów i elektrolitów. U osób posiadających wysoką kwasicę poziom glutaminy i alaniny jest niski, wzrasta natomiast produkcja amoniaku. Podczas badań stwierdzono, że dodanie 2 gramów glutaminy zwiększa stężenie dwuwęglanów w osoczu (wzrasta rezerwa alkaliczna).

Myślę, że już nikt nie ma wątpliwości jak przydatna i skuteczna jest L-glutamina. Co ciekawsze, jej fenomenalne właściwości wciąż zostają odkrywane na nowo, lista jej zalet systematycznie się wydłuża. Wierzę, że niebawem ten wspaniały suplement będzie w każdej domowej apteczce. Nie zdziw się jak swoją glutaminę będziesz musiał chować przed pozostałymi członkami rodziny, zaraz po tym jak poznają jej cudowne właściwości